eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Antara Sebab Kenapa Burung Suka Bertenggek Atas Kabel Elektrik


Ada yang tertanya-tanya mengapa perlu mereka berada di atas kabel tersebut hingga menyebabkan orang ramai risau akan tercemar dengan bahan buangan mereka. Walaupun boleh memilih tempat lain seperti bumbung rumah dan pokok-pokok yang tinggi untuk hinggap, burung mempunyai alasan yang tersendiri untuk berada di atas kabel elektrik.

Ambil masa untuk berehat

Burung terbang ke merata tempat untuk mencari makanan bagi kelangsungan hidup. Oleh itu, setelah menggunakan tenaga yang banyak, burung hinggap di tempat yang tinggi seperti kabel elektrik untuk berehat dan mengumpulkan kembali tenaganya. Kedudukan kabel elektrik yang tinggi juga memudahkan burung-burung untuk hinggap kerana tidak perlu turun dengan lebih rendah untuk beristirahat.


Berikan haba panas terhadap burung

Arus elektrik yang sentiasa mengalir di dalam kabel elektrik sebenarnya dapat mengeluarkan haba yang panas. Oleh itu, burung lebih gemar berada di atas kabel elektrik disebabkan suhu panas yang boleh diserap ke dalam badan mereka. Disebabkan kebiasaannya mereka hinggap pada waktu pagi dan senja, suhu panas tersebut dapat membuatkan burung berasa lebih selesa.

Elak diserang oleh pemangsa

Mungkin ramai yang tertanya-tanya mengapa burung lebih gemar hinggap di atas kabel elektrik berbanding bumbung rumah dan pokok-pokok? Tindakan tersebut adalah disebabkan burung-burung bimbang diserang oleh pemangsanya seperti ular dan juga kucing. Mungkin melucukan, tetapi kucing berpotensi untuk mengejar seekor burung yang hinggap di atas bumbung rumah. Selain itu, ular yang sentiasa bersedia di dahan-dahan pokok memberi ancaman terhadap burung yang hinggap di dahan pokok.

Buat perancangan awal

Kebanyakan burung akan hinggap pada kabel elektrik pada waktu pagi dan senja. Tindakan tersebut berkemungkinan burung membuat perancangan awal untuk mencari makanan dan berhijrah ke tempat yang baru. Pada waktu pagi, burung perlu menentukan arah tujunya untuk mencari makanan manakala pada waktu malam adalah untuk membuat perancangan untuk bermalam.

Sumber: KnowsWhy