eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Polis, ATM Pasang Kawat Duri


Untuk sesiapa yang tinggal di Kuala Lumpur, korang kena Take note! Dua lagi bangunan telah ditutup oleh pihak berkuasa

Bangunan Flat Selangor Mansion dan Flat Malayan di Jalan Masjid India telah ditutup awal pagi tadi oleh pasukan polis dan tentera. Siap pasang kawat duri lagi tak nak bagi orang keluar masuk!


Kedua-dua bangunan terletak lebih kurang tujuh minit je berjalan kaki dari bangunan pertama di Kuala Lumpur yang diarahkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), Menara City One.


Dua bangunan di Masjid India, KL diletakkan di bawah PKPD berkuatkuasa hari ini

DUA bangunan di Kuala Lumpur menjadi lokasi keempat diletakkan di bawah pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) berkuatkuasa pada 7 April.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia melibatkan bangunan Selangor Mansion dan bangunan Malayan Mansion, kedua-duanya di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengesahkan terdapat 15 kes positif j4ngkitan Cov1id-19 di kedua-dua bangunan tersebut.

“Mengambil kira jumlah kes tersebut, kerajaan atas nasihat Menteri Kesihatan telah memutuskan untuk melaksanakan arahan keempat Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

“PKPD ini melibatkan 5,000 hingga 6,000 penghuni di 365 unit kediaman dan premis perniagaan di bangunan itu,” katanya pada sidang media, petang Selasa.

Ismail Sabri berkata, perintah tersebut akan berkuatkuasa mulai 7 April 2020 sehingga pengesanan kes dari unit ke unit selesai dilakukan.

Beliau menambah, tujuan PKPD dilaksanakan adalah untuk membendung j4ngkitan Covi1d-19 daripada menular keluar.

“Langkah ini akan membolehkan aktiviti pengesanan kes dari unit ke unit dilaksanakan sepanjang tempoh ini berkuatkuasa,” katanya.

Sebelum ini, terdapat tiga lokasi PKPD dikuatkuasakan berikutan kes positif Covi1d-19 yang tinggi iaitu Simpang Renggam di Kluang, Johor; Sungai Lui di Hulu Langat, Selangor dan Menara City One di Jalan Munshi Abdullah di Kuala Lumpur.

Dengan pelaksanaan perintah ini:

1. Semua penghuni tidak dibenarkan keluar dari kawasan PKPD sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan.

2. Bukan penghuni dan pelawat tidak dibenarkan masuk ke kawasan tersebut sepanjang tempoh perintah dikuatkuasakan.

3. Semua aktiviti perniagaan dihentikan kecuali premis barangan keperluan (essentials) di bangunan tersebut.

4. Penghuni boleh membuat pesanan makanan yang boleh dihantar dan diambil di tempat yang ditetapkan.

5. Pangkalan Perubatan (Medical Base) dibuka di kawasan PKPD.

6. Semua laluan keluar masuk kawasan PKPD ditutup.

7. Bagi memastikan pematuhan perintah ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan mengawal seluruh kawasan.

Bagi pelaksanaan perintah ini, semua penghuni diminta untuk bertenang dan memberi kerjasama sepenuhnya kepada petugas-petugas dari KKM serta mematuhi semua arahan pihak berkuasa.

Penghuni yang memerlukan bantuan atau mempunyai sebarang pertanyaan boleh menghubungi Bilik Gerakan PKP DBKL 03-4026 7222 atau 016-2962982.