eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

“Sekadar Yang Termampu,” Dr Zulkifli Sedekah Barang Keperluan Buat Jiran

KUALA LUMPUR,  11 April – Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr  Zulkifli Mohamad Al-Bakri hari ini menyantuni jiran tetangganya dengan menyumbang bahan keperluan harian serta bertanya khabar.

Beliau dalam laman sosial medianya termasuk Facebook berkata apa yang dilakukannya “sekadar yang termampu” bagi meringankan beban jiran tetangganya berikutan pelanjutan Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) hingga ke 28 April.

“ Dalam hal bantuan kemanusiaan, Islam mengajar kita untuk ‘buta’ warna kulit, bangsa dan agama. Jiran saya ada yang berbangsa Cina dan India, selain Melayu,” katanya.

Beliau berkata kita tidak tahu apa yang berlaku dalam rumah jiran tetangga kita, “mungkin ada yang sedang kelaparan tapi malu untuk meminta.”

Beliau turut memuat naik hadis Rasulullah SAW yang berkata: “Tidak termasuk orang yang beriman, orang yang kenyang sementara jiran tetangganya kelaparan.”

Catatannya itu mendapat lebih 5,000 like di Facebook selepas sejam dimuat naik, dan lebih 100 pengguna  FB berkongsi catatan beliau dengan kesemuanya memuji dan meyokong tindakan Zulkifli.

Pengguna FB Ally Frashidy berkata wabak COVID-19 ini telah menyatukan kita semua tanpa mengira bangsa dan agama,  dan mendoakan moga Malaysia terus makmur dan #janganputusasamalaysia.

Sementara  pengguna twitter @fordlynxrs pula berkata: “This is how it’s done.Thank you and Alhamdullillah (Beginilah cara yang sepatutnya. Terima kasih dan Alhamdulillah).”Sumber: Bernama