eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Tiga Daerah Di Perak Diisytiharkan Sebagai Zon Hijau COVID-19

IPOH, 16 April – Tiga daerah di Perak, iaitu Kuala Kangsar, Muallim dan Kampar telah diisytiharkan sebagai zon hijau atau kawasan yang tidak mempunyai kes sifar COVID-19 kerana tidak ada kes baru yang dilaporkan dalam 14 hari terakhir.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, bagaimanapun, itu tidak bermaksud bahawa penduduk di ketiga-tiga daerah itu bebas keluar.

“Ini berita baik. Oleh itu, kami menjangkakan daerah-daerah ini akan kekal sebagai zon hijau dan status ini akan meluas (meluas) ke daerah-daerah lain di seluruh negeri. Kami mahu Perak bebas dari COVID-19 dan akhirnya seluruh negara, ”katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Terdahulu, Ahmad Faizal menerima sumbangan barang keperluan untuk kakitangan barisan hadapan termasuk peralatan pelindung diri (PPE) dari Techlab Security Sdn Bhd yang diserahkan kepada pengarah Kesihatan Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming.

Ahmad Faizal juga menerima sumbangan sebanyak RM100,000 dari Puncak Emas Infra Sdn Bhd untuk Dana COVID-19 dan Ipoh Central Kitchen yang masing-masing dengan jumlah RM50,000.

Sementara itu, Dr Ding meminta orang ramai untuk bekerjasama memastikan Kuala Kangsar, Muallim dan Kampar kekal sebagai zon hijau.

“Memandangkan tidak ada kes baru selama 14 hari terakhir, kami masih mengharapkan orang tinggal di rumah, menjaga jarak sosial terutama ketika di tempat terbuka dan sering mencuci tangan,” katanya. – BERNAMA