eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Drama Leon Zalika Lakonan Riena Diana, Dini Schatzmann

Saksikan drama bersiri Leon Zalika lakonan Riena Diana dan Dini Schatzmann disiarkan setiap hari sepanjang bulan Ramadan mulai 24 April 2020, pukul 10 malam di TV Okey (Astro 146 & Myfreeview 110)

JUDUL : LEON ZALIKA
EPISOD : 30 episod
TARIKH TAYANGAN : 24 April 2020
WAKTU SIARAN : Setiap hari, 10:00 malam
SIARAN TV : TV Okey (RTM)
PENGARAH : Shuhaimi Lua
PRODUKSI : Orangetree Production Sdn Bhd
PELAKON : Riena Diana, Dini Schatzmann, Mona Allen, Mathni Razak, Nadia Brian, Raja Ilya, Maria Farida, Mustapha Kamal, Sharmaine Farouk, Muntazar Ghani, Dazrin Kamarudin, Laila Nasir, Zaefrul Nordin, Sherry Al Jerry, Doria Rachel Jolly, Rashidah Jaafar

WATAK PELAKON
Dini Schatzmann sebagai Leon
Riena Diana sebagai Zalika 
Mona Allen sebagai Anita
Mathni Razak sebagai Firas 
Nadia Brian sebagai Dayana 
Raja Ilya sebagai Farha 
Maria Farida sebagai Datin Seri Yasmin 
Mustapha Kamal sebagai Datuk Seri Zakuan 
Sharmaine Farouk sebagai Puan Sofea
Muntazar Ghani sebagai Asyraf
Dazrin Kamarudin sebagai Fuad
Laila Nasir sebagai Yani
Zaefrul Nordin sebagai
Sherry Al Jerry sebagai Jane
Doria Rachel Jolly sebagai Jennifer

SINOPSIS LEON ZALIKA 

Mengisahkan Zalika yang berkahwin dengan pilihan keluarganya bernama Leon tiga hari sebelum Ramadan. Zalika anak seorang jutawan yang hidup huru-hara tanpa panduan ilmu agama manakala Leon seorang baik walaupun tinggal di London.

Zalika telah tawar hati untuk bercinta lagi dengan mana-mana lelaki setelah dikecewakan oleh lelaki Melayu dan lelaki dari negara Jerman. Dia akhirnya terpaksa bersetuju dengan pilihan ibu dan ayahnya, lelaki berdarah campuran Melayu Inggeris untuk dijadikan calon suaminya. Lelaki itu bernama Leon, seorang yang aktif dengan kerja-kerja amal bersama NGO Islam di Perth, Australia. Dia lama menetap di London dan akhirnya di Australia.

Zalika tanpa berfikir panjang, menerima sahaja cadangan ibu dan ayahnya kerana menjangkakan Leon yang lama menetap di luar negara mestilah berfikiran sosial sepertinya. Anita sepupu kepada Zalika pula semakin cemburu dengan kehidupan Zalika, baginya nasib dia sering tidak bernasib baik berbanding Zalika.

Firas pula ada agenda jahatnya tersendiri sejak bekerja di Jentayu Holdings iaitu ingin membalas dendam yang telah lama disimpan. Dayana bekas kekasih Leon akhirnya berjaya mendapat alamat Leon di Kuala Lumpur. Dia akan bertemu Firas dan merancang sesuatu untuk mendapatkan semula Leon dengan apa jua cara sekali pun.