eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Anak Rela Dukung Bapa Lumpuh Penuhi Permintaan Hari-Hari

Tidak semua anak-anak mampu berbakti kepada ibu bapa sewaktu uzur dan meniti usia senja mereka. Jadi, tidak hairanlah jika terdapat anak-anak yang sanggup menghantar ibu bapa mereka ke pusat jagaan orang tua kerana dikatakan tak mahu melayan kerenah mereka.

Disebabkan kasih terhadap satu-satunya harta dunia dan akhirat, seorang anak sanggup mendukung dan membawa bapanya menunggang motosikal demi memenuhi permintaan bapanya untuk ke kedai makan.

Tak kisah diri penat berkerja…

Sangat mengharukan apabila Mohd Farihan Ab Hamid, dilihat sanggup memenuhi permintaan bapanya itu walaupun etih selepas pulang dari kerja.

Dia sering kali membawa bapanya yang uzur itu keluar makan dan menikmati udara segar di luar rumah dengan kudrat sendiri.

“Sekiranya permintaannya tidak dipenuhi, dia akan marah dan mengamuk. Jadi saya terpaksa menggunakan motosikal untuk membawanya ke kedai makan atau ke pasar raya yang berdekatan dengan rumah.” Jelas si anak.

Berpindah randah demi keselesaan bapa…

Dia yang berusia 19 tahun dan berasal dari Jerteh, Besut berkata, sejak menjaga bapanya tujuh tahun lalu dia sering berpindah randah sehingga pernah menghuni 25 buah rumah sewa demi keselesaan bapanya yang mengalami lumpuh dan dijaga sejak tujuh tahun lalu.

Bahkan dia dan isteri, Maziana Abdul Manan, sudah penat berpindah-randah, naum terpaksa dilakukan kerana tidak mampu membayar sewa rumah dan permintaan bapanya yang enggan tinggal di situ.

Pasangan ini yang memiliki seorang cahaya mata berkata, sebelum lumpuh, bapanya pernah terlibat dalam kemalangan ketika bekerja dan kondirsi bapanya semakin memburuk setelah ibunya  meninggal dunia tiga tahun lalu.

Sumber: Sinar Harian