eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Gengster di sekolah, 14 pelajar tingkatan empat ditahan bantu siasatan polis

 


Gejala buli atau vandalisme merupakan antara masalah yang paling sukar untuk dibendung sejak dari dulu lagi dan ramai di kalangan mereka menganggap dengan membuli pelajar, merekalah yang paling ‘jaguh’ di sekolah tersebut.

Akan tetapi mereka haruslah ingat bahawa hidup ini ibarat putaran roda dan pada bila-bila masa sahaja, tindakan mereka sendiri akan memakan diri seperti yang berlaku kepada sekumpulan pelajar ini.

Aksi lagak ‘gangster’ buli kawan

Ini dapat dilihat apabila tular di media sosial semalam, apabila sebuah video yang memaparkan aksi beberapa orang pelajar sekolah menengah di Langkawi memukul, memijak, menumbuk dan menendang pelajar malang.

Lebih memeritkan lagi adalah mangsa tersebut dibuli secara beramai-ramai  dan mereka ini bertindak membaling meja ke arah pelajar tersebut.

Penularan video tersebut telah membangkitkan kemarahan di kalangan warganet.


Buli ‘makan’ tuan

Malang tidak berbau menimpa nasib sekumpulan pelajar tersebut apabila kes tersebut mendapat perhatian pihak polis.Buli ‘makan’ tuan

Malang tidak berbau menimpa nasib sekumpulan pelajar tersebut apabila kes tersebut mendapat perhatian pihak polis.


14 pelajar tingkatan empat ditahan polis

Menurut laporan, seramai 13 pelajar lelaki yang terlibat dalam kes pergaduhan di dalam kelas telah ditahan oleh pihak polis pada hari ini bagi membantu penyiasatan.

Ketua Polis Daerah Langkawi, Asisten Komisioner Shariman Ashari mengatakan tangapan tersebut dilakukan antara pukul 12.30 tengah hari hingga 3 petang tadi dan ia membabitkan beberapa lokasi termasuk sekolah serta kediaman pelajar terlibat.

Kata Shariman, kesemua suspek yang ditahan adalah berusia 16 tahun dan merupakan pelajar Tingkatan Empat di SMK Tunku Putra Langkawi, Kedah.

“Setakat ini, kita dapati hanya 14 pelajar itu saja yang terlibat dalam insiden tersebut. Lima daripada yang ditahan merupakan rakan sekelas mangsa manakala sembilan lagi daripada kelas berlainan.”katanya.


Untuk makluman, pihak polis mengesahkan kejadian tersebut berlaku adalah berpunca daripada perselisihan faham sesama mereka.