eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Isteri Pemangku Raja Johor persoal punca kematian Baby Syifa-“Tak masuk akal terjerut buai…”

 


Isteri Pemangku Raja Johor, Che’ Puan Besar Khaleeda Bustamam mempersoalkan punca kematian  seorang bayi perempuan akibat terjerut tali buaian dan mengatakan ia tidak masuk akal.

Menerusi hantaran pertama, Che’ Puan Besar Khaleeda berkongsi hantaran daripada bapa bayi berkenaan, Yuseri Yusoff yang memuat naik gambar kecederaan anaknya,Nour Rania Asyifaa Yuseri dan disertakan dengan tanda pagar #justiceforbabysyifaa selain memetik nama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun.


Dalam hantaran tersebut, bapa bayi tersebut menyertakan sekali laporan bedah siasat dan tarikh sebutan semula kes inkues di Mahkamah Koroner Seremban, 29 Jun ini.Bukan setakat itu sahaja, malah Che’ Puan Besar Khaleeda turut mempersoalkan kesan luka di bahagian leher dan kaki bayi berusia 15 bulan itu yang dikatakan terjerut pada buaian.

“Bagi saya tidak masuk akal ‘Baby’ (bayi) Syifaa terjerut buai dengan ada kesan luka di kakinya seperti dia diheret,” tulis baginda dalam hantaran kedua.


Malah, isteri Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mempersoalkan bagaimana individu tersebut boleh bertindak sedemikian terhadap seorang kanak-kanak yang tidak berupaya melakukan apa-apa pun.

“Bagaimana seseorang boleh melakukan perkara ini ke atas kanak-kanak yang tidak berdaya. Kamu perlu siasat semula kes ini,”tulis baginda lagi sambil memetik pihak Polis Diraja Malaysia dan Datuk Seri Rina Harun.

Apa yang menambahkan kehairanan adalah kesan jerutan di leher yang nipis seperti tidak menggambarkan ia dijerut dengan tali buaian.Terdahulu, Baby Syifa dilaporkan meninggal dunia pada jam 4.30 petang pada 22 Februari lalu dan dijumpai oleh pengasuh dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan leher dan kepalanya terkeluar dan tergantung pada kain, manakala badan berada di dalam buaian berkenaan.

Sumber: Instagram @ymchepuankhaleeda