eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Doktor Ini Dedahkan Bahawa Bangun Lambat Bukan Bermaksud Malas

Walaupun tabiat ini normal dan berkesan untuk kebanyakkan orang, tetapi tidak semua mempunyai rentak masa yang sama.

Itulah yang didedahkan oleh doktor Syed Moin Hassan, M.D di Twitter beberapa hari lepas. Pakar kesihatan itu menjelaskan secara komprehensif bahawa tidak mematuhi kitaran waktu tidur dan bangun bukanlah menjadi satu masalah.
Dalam postingnya, Dr. Hassan berkata bahawa orang yang bangun pada waktu tengahari tidak bermakna mereka malas, sebaliknya mereka mempunyai fasa tidur sirkadian tertunda (delayed circadian sleep phase).


Berbeza dengan kebanyakkan orang yang mula mengantuk sekitar waktu tengah malam, mereka yang mempunyai irama sirkadian (circadian rhythm) tertunda akan lambat rasa mengantuk, biasanya sekitar pukul 3, dan bangun lambat sekitar pukul 11.

Perkongsian tersebut bertujuan untuk mengubah pandangan orang ramai termasuklah pakar kesihatan yang sering menilai golongan yang bangun lambat sebagai tidak berdisiplin.

Selain itu, tidur lambat juga berbeza dengan tidur tidak tetap masa (irregularity) atau kekurangan tidur, yang merupakan punca utama kehilangan fokus.

Sementara itu ramai netizen yang mempunyai irama sirkadian tertunda turut berkongsikan pengalaman mereka dan bagaimana mereka dianggap pemalas kerana bangun lambat.

“Kalau saya tidur pukul 2 pagi dan bangun pukul 10 itu bukan terlebih tidur.”


“Selalu rasa tiak berguna sebab tidak dapat bekerja pada waktu pagi…”
 “Saya bertenaga pada waktu malam, tidur dari 2-3am hingga 11am, baru 8 jam…”