eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Mulai hari ini,Boleh keluar berdua pergi beli barang dalam tempoh PKP

Dua ahli keluarga dibenarkan membeli barang keperluan atau mendapatkan perkhidmatan perubatan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).

Ini sesuai dengan warta persekutuan baru mengenai Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Tempatan yang Dijangkiti) (No.4) 2020, yang berkuat kuasa hari ini, hingga 12 Mei.

Boleh teman pergi kedai

Di bawah “syarat pergerakan”, pewartaan menyatakan bahawa seseorang boleh ditemani oleh seorang ahli keluarga yang tinggal di rumah yang sama, untuk membeli barang keperluan.

Seseorang juga dibenarkan untuk ditemani oleh orang lain “yang dianggap wajar” untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan atau perubatan.

Had 10km, ingkar kena bayar denda atau penjara 6 bulan

Had 10km radius untuk membeli makanan dan barang keperluan masih terpakai. Ia juga menyatakan bahawa perjalanan jauh dari jarak ke tempat yang paling dekat dengan tempat tinggal seseorang dibenarkan jika makanan, ubat, makanan tambahan, perkhidmatan perubatan atau barang dan keperluan lain tidak tersedia.


Dalam warta persekutuan bertarikh 28 Mac, sesiapa yang didapati melanggar peraturan tersebut akan dikenakan denda maksimum RM1,000 atau penjara sehingga enam bulan, atau kedua-duanya.

Sumber : NST