eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Insan Terpilih! Rakyat Malaysia Tak Sangka Dapat Tunai Haji Masa Covid-19

Seorang rakyat Malaysia di Arab Saudi, Fawziya Mohamed tidak menyangka terpilih bagi menunaikan ibadah haji pada tahun ini selepas bilangan jemaah dihadkan berikutan penularan wabak Covid-19.

Menurut laporan Alhijrah Online, wanita berusia 38 tahun itu sukar mempercayai rezeki ‘tiket emas’ yang diterima selepas dihubungi Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi.

“Ini adalah kali pertama saya akan menunaikan haji. Alhamdillah, saya sangat bersyukur kerana idak menyangka saya mendapat peluang sekali seumur hidup ini,” katanya menerusi laporan Hajj Media.

Selain itu, beliau menganggap peluang menjadi tetamu Allah SWT itu merupakan hadiah ulang tahun kelahirannya yang jatuh pada 28 Julai ini.

Memetik laporan The Malaysian Insight pula, Fawziya sekurang-kurangnya menjadi antara lapan rakyat Malaysia yang terpilih terdiri daripada pelajar serta pekerja di negara berkenaan.

Terdahulu, jumlah jemaah haji pada tahun ini dikurangkan kepada 1,000 jemaah sahaja oleh kerajaan Arab Saudi yang akan bermula pada 29 Julai ini berbanding jutaan jemaah sebelum ini.

Walau bagaimanapun, media tempatan melaporkan hampir 10,000 individu yang menetap di negara itu akan menyertai ibadah tersebut pada tahun ini.

Tonton laporan berita Alhijrah