eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Gadis 17 Tahun Diuji Hidap kanser Limfoma Tahap 4, 24 Kali jalani kimoterapi


Sudah tentunya, sebagai keluarga pastinya akan turut merasa sedih apabila salah seorang ahli terpalit dalam kesusahan yang dihadapi. Lebih-lebih lagi, apabila mereka terpaksa menanggung derita mengidap penyakit kronik dan memerlukan sokongan yang berterusan daripada ahli keluarga.

Di laman Twitter, seorang kakak berkongsikan kisah derita yang ditangung adik perempuannya yang menghidap kanser tahap 2 sewaktu adiknya berusia 13 tahun lagi.

“Kami fikir adik dah OK…”

Menurut temubual oleh mStar, Rabiyatul Hidayah Muhammad Razi mengatakan adik sudah 24 kali menjalani rawatan kemoterapi dan pembedahan transplant telah dilakukan pada bulan Februari yang lalu.


Tanpa dijangka, adiknya disahkan menghidapi kanser tahap ke empat setelah mula setelah demam panas serta dibawa ke hospital dan buat pemeriksaan.


Adik hidap kanser limf0ma tahap 4…

Menurut kakanya, Nurul Fatin Ielyqa yang merupakan calon SPM tahun ini, ialah seorang gadis yang periang dan sangat rajin biarpun sudah lama menghidap penyakit itu.

“Tapi kadang-kala dia boleh jadi sensitif. Masa mula-mula tahu knser datang balik, dia menangis salahkan diri sendiri, cakap dia susahkan orang.” Jelas si kakak.

“Lepas mak cerai, kami tak ada ketua keluarga…”

Bercerita mengenai keluarga, Rabiyatul mendedahkan dia bersama ibu dan adiknya itu kini menetap di Sungai Buloh sejak Disember lalu di kediaman kakaknya. Dia dan ibunya kini menetap bersama kakaknya di Sungai Buloh, kerana senang untuk berulang-alik rawatan Fatin di Ampang.


“Dulu ulang-alik naik bas atau kereta sewa. Dan lepas penceraian (mak) kami tak ada ketua keluarga, jadi buat keputusan duduk dengan kakak.” Jelas Rabiyatul.

Ramai yang prihatin terhadap adiknya

Sebagai kakak, dia sangat bersyukur apabila ramai individu prihatin di luar sana yang mahu meringankan beban kos perubatan adiknya.

Malah, crowd fund yang dilakukan di Twitter turut membuahkan hasil apabila ada pihak menghulurkan sumbangan buat ringankan beban mereka sekeluarga.

Sumber: mStar