eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Immortal Songs Malaysia (2020)

 

Rancangan hiburan 'Immortal Songs' ini diadaptasi dari ‘Korean Broadcasting System (KBS)’. Dalam setiap episod, seorang ikon lagenda serta enam penyanyi terkemuka tanah air yang datang dari pelbagai latar belakang dan genre muzik akan membuat penampilan di dalam rancangan ini. Enam penyanyi tersebut akan berentap antara satu sama lain menerusi persembahan dalam versi yang tersendiri menyanyikan semula lagu ikon legenda tersebut.

Di samping itu, sebelum membuat persembahan, para penyanyi akan memperkenalkan diri serta ditemubual oleh tiga orang hos di ‘Farm Fresh Lounge’. Turutan persembahan akan ditentukan secara rawak di pentas utama di mana ianya akan diputuskan melalui undian yang bakal dicabut hos pentas utama menerusi cabutan bola yang mengandungi nama penyanyi. Persembahan para penyanyi akan dinilai oleh lapan orang juri dari kalangan pihak media selepas setiap persembahan. Skor maksimum bagi setiap persembahan adalah sebanyak 800 mata. Penyanyi yang berjaya mendapat skor tertinggi akan dinobatkan sebagai pemenang dalam setiap episod.


SERAMAI 42 penyanyi berbakat tanah air menyahut cabaran dalam program Immortal Songs yang disiarkan TV3 mulai 30 Ogos ini, jam 9 malam.

Immortal Songs diadaptasi daripada rancangan nyanyian popular dari Korea Selatan yang menggabungkan penyanyi baharu dan lama dalam satu program hiburan.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad (MPB),, Datuk Khairul Anwar Salleh berkata beliau yakin kemunculan program hiburan baharu di TV3 ini dinantikan penonton.

"Saya amat teruja, malah lebih percaya bahawa penggemar dan peminat program hiburan Korea Selatan juga merasakan keterujaan yang sama untuk menonton Immortal Songs.

"Malah, bukan mudah sebenarnya untuk menghasilkan sebuah lagu, Apatah lagi, untuk menggubah semula lagu itu ke genre muzik yang lain," katanya.

Beliau berkata program itu juga akan mencabar kreativiti penyanyi-penyanyi yang menyertainya, khusus dalam pengolahan muzik demi menghasilkan susunan lagu terbaik.

Sementara itu, Ketua Pengarah Operasi Farm Fresh Sdn Bhd Azmi Zainal berkata pihaknya sangat berbesar hati menjadi penaja utama Immortal Songs.

"Ia satu penghargaan bagi Farm Fresh untuk bergandingan dengan TV3 dalam menjayakan program hiburan menarik ini.

"Konsep kesegaran program sangat tepat pada masanya. Saya juga percaya, kini banyak program hiburan yang mencabar bakat kreativiti anak muda melalui program realiti," katanya.

Bakal disiarkan tujuh episod, Immortal Songs membariskan enam orang penyanyi tempatan dan seorang karyawan muzik lagenda pada setiap minggu.

Kesemua enam penyanyi berkenaan dikehendaki untuk mempersembahkan sebuah lagu pilihan mereka (daripada lagu karyawan lagenda terbabit) dengan gubahan lagu berbeza.

Sehubungan itu, Immortal Songs akan dihoskan Ain Edruce di pentas utama, manakala Amy Mastura dan Fad Bocey menjadi pengacara belakang pentas.

Antara karyawan seni lagenda terbabit untuk program ini ialah Ella, Ning Baizura, Datuk Jeffrydin, Datuk Khatijah Ibrahim, Fauziah Latiff, Datuk M Nasir dan Fauzi Marzuki.

Manakala, barisan penyanyi yang menyertai pula ialah Naim Daniel, Hael Husaini, Ernie Zakri, Wany Hasrita, Aman Aziz, Amir Masdi dan ramai lagi.