eebYXrnOYAkzZ4FfKXVQtUxpW7aZVX2htvOt4gr5
Bookmark

Atuk ini Potong Rambut Pelanggan Guna Besi Panas,Kekalkan Cara Tradisional

 

Penggayaan rambut yang ‘bermacam rupa’ telah berubah dari zaman ke zaman, sama juga seperti kaedah pemotongan yang digunakan, kebanyakkan telah beralih kepada teknologi moden yang lebih memudahkan si pemotong rambut.


Menarik perhatian, apabila seorang tukang gunting rambut di China ini masih mengekalkan cara tradisional dalam kerjayanya. Dia menggunakan batang besi yang panas untuk memotong dan menggayakan rambut pelanggan.

Huang Faxian, tukang gunting rambut berusia 91 tahun yang telah melakukan pekerjaan memotong rambut selama lebih dari 70 tahun. Huang memasukkan bar yang dipanaskan ke dalam air untuk menyejukkannya sedikit dan mengambilnya menggunakan kain lalu menggerakkan ke atas rambut pelanggan.
Terletak di lorong, kedai Huang dibuka pada tahun 1947. Dia mengatakan kaedahnya sudah terbiasa dilakukan sejak masa lalu. Salun rambut masih berpegang pada cara lama dan telah menjadi popular di kalangan orang muda.

Huang telah melayani pelanggan selama beberapa dekad. Dia adalah salah satu daripada beberapa tukang gunting rambut yang masih menggunakan teknik tradisional.

Salon Huang telah menjadi sensasi internet dan menarik pengunjung dari negara asing, katanya.

Sumber:South China Morning Post